Blog

 

Ik wil toch even een misverstand uit de wereld helpen: yoga is niet enkel voor vrouwen.
De meeste yogi's zijn vrouwen terwijl yoga voor zowel vrouwen als mannen goed is. Het is gewoon goed voor iedereen met een lichaam en om net meer lichaamsbewustzijn te krijgen. Yoga wordt vaak gezien als iets vrouwelijks maar als we terug in de tijd gaan, waren de eerste yogi's mannen en pas veel later gingen ook vrouwen yoga doen.

Tijdens de yogalessen werken we ook rond yin (vrouwelijke) en yang (mannelijke) energie. Sommige ademhalingsoefeningen en yogahoudingen hebben meer pit of meer rust in zich. De focus tijdens de yogales is de balans tussen deze twee energieën in jezelf herstellen.
Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Door meer het vrouwelijke te omarmen, ga je zachter worden voor jezelf en anderen. Door meer het mannelijke te omarmen, ga je meer in je kracht staan en ook anderen empoweren. Dit heeft voordelen voor de relatie met jezelf en relaties met de personen om je heen.


Ik las dat je door het zenuwstelsel van iemand anders te voelen sneller rust kan ervaren. Dat je de rust die iemand uitstraalt en overbrengt, kan overnemen. Dat vind ik een super mooie gedachte voor mijn yogalessen en massages.

Maar wat ik ook las ik dit: “het beste ding voor iemands zenuwstelsel is een ander persoon. Het slechtste ding voor iemands zenuwstelsel is een ander persoon.” Het kan je zowel goed als kwaad doen om jouw zenuwstelsel te synchroniseren met dat van iemand anders.

Omring je met de juiste mensen die goed zijn voor jouw zenuwstelsel, voor jouw mentale gezondheid . Maar nog belangrijker: leer door alleen te zijn ook hoe jij jezelf, jouw zenuwstelsel tot rust kan brengen. Dingen die misschien meeneemt vanuit de yogalessen maar ook andere dingen waar jij van tot rust komt. De persoon die jou het beste kent en jou rust kan geven dat ben jezelf.


Pauzeknop

Regelmatig op jouw innerlijke pauzeknop duwen, doet zo’n deugd. Je hebt, zowel fysiek als mentaal, het nodig om rust te nemen.
Als jij jouw pauzeknop niet induwt en je geen rust neemt, zal je lichaam na verloop van tijd de stopknop induwen. Dit kan gebeuren wanneer je op fysiek en/of mentaal vlak te veel spanning ervaart. Je innerlijke batterijen af en toe herladen werkt veel efficiënter dan wanneer je pas rust neemt als je fysiek en mentaal helemaal leeg bent.

Een yogales, massage of iets anders wat je rust geeft inplannen, kan misschien aanvoelen als “weer iets extra in de agenda” maar… Als je een moment voor jezelf niet inplant, zal je het vaak op dat moment toch besteden aan nog meer werken, meer piekeren, … . Een vast moment in de dag en in de week waarbij je incheckt bij jezelf is zo belangrijk.
Gun jezelf af en toe een rustmoment en druk vandaag en de komende dagen jouw innerlijke pauzeknop eens in.


Jouw zintuigen helpen je om te verbinden met de buitenwereld.

Wat hoor je? Wat zie je? Wat ruik je? Wat proef je? Wat voel je?

Tijdens de yogales ga ik je vaak uitnodigen om de ogen te sluiten om zo al één zintuig even uit te schakelen waardoor je meer kan focussen op de andere waarnemingen en net meer naar binnen kan keren. Even loskoppelen van de buitenwereld kan zoveel rust geven.

Ik ervaar zelf dat wanneer ik mijn ogen sluit ik veel meer kan voelen. Voelen hoe mijn ademhaling is, voelen waar een yogahouding effect heeft, voelen hoe het met mij gaat, ... .

De ogen sluiten helpt vaak om de ontspanning meer toe te laten. Tijdens de eerste yogalessen die ik zelf volgde, vond ik het oncomfortabel om mijn ogen te sluiten maar nu vind ik dit zalig!

Ik nodig je uit om nu eens voor een aantal ademhalingen je ogen te sluiten en te ervaren wat dit met je doet.


Yoga en leeftijd

Voila, ik heb het gezegd. Op yoga doen, staat écht geen leeftijd. Als ik mails of berichten krijg van mensen die willen starten met yoga begint het regelmatig met: 'Ik ben … jaar oud kan ik dan yogalessen bij jou volgen?" Natuurlijk! Iedereen is welkom in mijn yogalessen. Diegene die yoga bij mij volgen, zullen beamen dat er zowel personen van 20 jaar in de les zijn maar ook 60+ jaar. Ik vind dat net heel fijn dat yoga toegankelijk is voor iedereen.

Tijdens het lesgeven geef ik voor vele yogahoudingen variaties zodat jij jouw ideale houding kan vinden. Je luistert naar jouw lichaam en past de houding hieraan aan. Het is mogelijk dat iedereen in de yogales zich in een andere variant van de yogahouding bevindt en dat maakt het net zo boeiend.

Als jij dus met het idee in je hoofd zit dat jij omwille van een bepaalde leeftijd geen yogales kan volgen, is mijn boodschap voor jou: kom maar eens naar de les en ervaar zelf dat je op iedere leeftijd met yoga kan starten.


Rest and digest

Ik had het er met een collega diëtiste over dat meer en meer personen last hebben van prikkelbare darmen, spijsverteringsproblemen, … zonder dat hier een medische oorzaak voor is.

Ook in het ziekenhuis wordt dit vaker gemeld als symptoom en de meeste mensen willen dan onmiddellijk hun voedingspatroon aanpassen maar onze darmen en spijsvertering in het algemeen vertellen ons meer over onze gezondheid dan vele denken. Wanneer je spanning of stress ervaart, zal dit ook een invloed hebben op de spijsvertering. Velen met spijsverteringsklachten hebben een te druk leven met een overvolle agenda en nemen weinig rust of tijd voor zichzelf.

Is het je ooit al opgevallen dat wanneer je rust neemt je merkt dat jouw spijsvertering beter verloopt? Tijdens de yogalessen hoor ik regelmatig maag- en darmrommelingen. Dat is omdat het zenuwstelsel gekalmeerd wordt en jouw spijsvertering opnieuw normaal kan functioneren. Wanneer je constant in actie bent, gaat jouw lichaam ook in een fight-flight-freeze modus. Wanneer je rust neemt en ontspant, zit je in de rest and digest modus waardoor de spijsvertering optimaal kan werken. Is dit iets wat jij herkent? Neem dan eens vaker een rustmoment en kalmeer jouw zenuwstelsel.


De yogamat als spiegel

Op mijn yogamat wordt weerspiegeld hoe ik in het dagelijkse leven ben. Als ik op de yogamat streng ben voor mezelf door bijvoorbeeld dieper in de houding te willen gaan terwijl het reeds intens genoeg is, weerspiegelt dit dat ik op dat moment in mijn leven ook streng ben voor mezelf en steeds dat stapje verder wil gaan dan dat eigenlijk goed voor mij is.

Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Wanneer ik op de yogamat liefdevol voor mijn lichaam ben, zal ik ook in het dagelijkse leven sneller mijn grenzen naar mezelf en andere aangeven.

Dit is iets wat ik ook bij vele yogi’s in de les herken. Vaak verwachten we in het dagelijkse leven al zoveel van onszelf op fysiek en mentaal vlak en dit patroon komt ook voor op de yogamat.

Je kan dit gelukkig ook omgekeerd toepassen. Ga liefdevol met jouw lichaam om op de yogamat en dan ga je hopelijk ook ervaren dat je naast de yogamat ook zachter voor jezelf kan zijn.


Verwachten yogales

Wat mag je verwachten van een yogales?⁠

Als eerste is het belangrijk om te weten dat iedereen voor zichzelf naar de les komt. Dus alleen komen is helemaal geen probleem (net zoals de meeste yogi’s in mijn lessen).

⁠Als je nog nooit eerder een yogales gevolgd hebt, kan het spannend zijn om er voor het eerst naartoe te gaan. Doordat iets helemaal nieuw is, voelt dit buiten je comfortzone. Misschien helpt het je als je weet wat je tijdens een uur yoga doet? ⁠

Ik start mijn lessen altijd met een moment waarbij we intunen bij onszelf door een meditatie en ademhalingsoefening te doen. Hierdoor ga je gronden, kan je beter gedachten loslaten en kan je meer naar binnen keren om tijdens de yogales ontspanning toe te laten. ⁠

Daarna doen we yogahoudingen en die zijn per les verschillend. 

Op het einde van de yogales mag je in savasana gaan liggen en dat is een liggende eindhouding waarbij je volledige relaxatie mag toelaten. Je krijgt een zelfgemaakt lavendel oogkussentje om dieper te kunnen ontspannen. Wil je graag zo’n oogkussentje voor thuis? Je kan ze altijd bij mij kopen.⁠


Yin en yang weefsel

In het lichaam heb je yin en yang weefsel.

Het bindweefsel, de gewrichten en de botten zijn het yin weefsel en die moet je ook yin behandelen. Tijdens de yin houdingen ga je hier met veel zachtheid een deugddoende stretch creëren.

 

De spieren zijn het yang weefsel in het lichaam en die ga je voornamelijk tijdens de meer intense houdingen aanspreken. Door spierversterkende houdingen te doen, ga je zwakke spieren aanpakken zodat oppervlakte spieren niet alles moeten compenseren. Op die manier ga je na een tijdje yoga te beoefenen minder spanning ervaren.

 

Omdat je zowel yin als yang weefsel in je lichaam hebt en die met elkaar verbonden zijn, is het ook belangrijk om zowel yin als yang houdingen te doen. Een goede afwisseling tussen yin en flow yoga is ideaal voor het lichaam.


Visie op yoga

Mijn visie op yoga

ĀKĀSA staat voor yoga voor meer vrijheid.

Meer vrijheid in je lichaam maar ook meer vrijheid om tijdens de yogales de yogapose aan te passen naar het kunnen van jouw lichaam. Als je een tijdje yoga doet, ken je jouw lichaam en weet je welke poses/variaties voor jouw lichaam deugd doen.

 

Yoga als vorm van beweging om spanning aan te pakken in je lichaam. Iedereen houdt fysiek spanning vast en dit zet zich verder op mentaal en emotioneel vlak.

Yoga om meer lichaamsbewustzijn te creëren.

Yoga voor een betere mindset.


Pranayama

Ademhaling

Tijdens de yogales worden er asanas of yogaposes uitgeoefend maar er wordt ook gefocust op de ademhaling.

 

Jouw manier van ademen zegt veel over hoe jij je voelt. Wanneer je je emotioneel en mentaal rustig voelt, zal je automatisch trager en dieper ademen. Wanneer je dieper ademt, zal je buik op en neer bewegen.

Maar kijk eens rond in je omgeving. Hoe ademen de meeste mensen? Vaak zie je enkel de borst op en neer gaan met een oppervlakkige ademhaling als gevolg. Dit is een teken van spanning in het lichaam. Neem dagelijks enkele minuten de tijd om op jouw ademhaling te focussen en deze lang en diep te maken. Je zal merken dat je er veel rustiger van wordt.


Savasana

Savasana

Savasana of lijkhouding is een houding die in elke yogales terugkomt. Deze houding wordt tijdens de yin yogales vaker gedaan om na te voelen en voorgaande houdingen dieper te laten inwerken om zo op fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch niveau veranderingen te voelen.⁠

Tijdens zowel de flow als yin yogalessen kan je op het einde van de les volledige ontspanning toelaten in savasana. Tijdens die eindrelaxatie krijg je een lavendel oogkussentje. Door de heerlijke geur en doordat je geen licht meer binnenkrijgt, kan je dieper ontspannen. Wist je al dat je bij mij zo’n zelfgemaakt oogkussentje kan kopen om thuis ook die ontspanning te ervaren?⁠


Yogahouding

Mijn yogalessen zijn toegankelijk voor iedereen. 

Dat is waar ik écht in geloof!

 

Ieder lichaam is uniek en kan aan yoga doen. Vele die yoga willen doen maar nog nooit een les gevolgd hebben, denken dat ze dat niet kunnen, het lichaam er niet voor hebben, niet flexibel genoeg zijn, … .

 

Mijn doel is om jou te laten ervaren dat yoga voor iedereen kan. In een yogales is het niet de bedoeling dat iedereen in elke houding op exact dezelfde manier staat, zit of ligt. De kracht om dit toe te laten, zit in het leren luisteren naar jouw lichaam.


De focus in de yin en flow yogales is anders.

Afhankelijk van waar je lichaam nood aan heeft, kies je een bepaalde yogavorm. Belangrijk is om zeker niet te bedenken waar je nood aan hebt maar te voelen.

 

Bij yin yoga ligt de focus tijdens de houding op het ontspannen van de spieren zodat het bindweefsel kan stretchen.

Tijdens de flow yogales ligt de focus op een goede uitlijning van het lichaam zodat je de juiste spieren kan activeren en je niet verkrampt in de houding staat. Zo ga je de, meestal te opgespannen, oppervlakkige spieren kunnen ontspannen.

Beide lessen zorgen voor een vermindering van spanning in je lichaam. Kom de lessen eens ervaren en voel het effect in je volledige lichaam.


Asana

Asana

Wist je dat alle yogahoudingen in het Sanskriet eindigen op asana? Denk maar aan Trikonasana (driehoekshouding) of Savasana (lijkhouding – houding tijdens de eindrelaxatie). Tijdens de yogalessen wordt asana gebruikt als synoniem voor “houding”.

 

Vroeger werd yoga gedaan ter voorbereiding van meditaties. Door spieren te versterken en bindweefsel soepel te houden, is het makkelijker om tijdens lange meditaties op een comfortabele manier te kunnen zitten zonder dat we spanning voelen ter hoogte van onze nek, schouders, rug, heupen, … .

Yoga is niet enkel goed als je lang wilt mediteren maar ook als je bijvoorbeeld veel zit op je werk.


Kosha's

Kosha’s

Ons lichaam bestaat uit verschillende lagen of kosha’s. Je kan ze niet allemaal waarnemen maar je kan ze wel voelen. ⁠

Tijdens de yogalessen wordt er aan elke laag in ons lichaam gewerkt.⁠ Tijdens pittige houdingen werk je eerder aan je fysieke laag door de spieren te versterken of je bindweefsel te stretchen. ⁠

In meer rustige yin houdingen werk je ook aan je mentale en emotionele lagen. Fysiek zal je dan misschien minder voelen maar je zal sneller gedachten en emoties gaan opmerken.⁠

Wanneer je aan je fysieke en mentale/emotionele lagen werkt, gaat dit invloed hebben op jouw energetische laag. Door de yogahoudingen en de ademhalingsoefeningen ga je de energie voelen stromen.⁠


Lenig zijn

Ik kan geen yoga doen want ik ben niet lenig.

Heb je dit ook al eens gedacht? Gelukkig klopt dit helemaal niet!

Yoga doe je net om minder spierspanning te krijgen en “leniger” te worden. Sommige mensen zullen nooit lenig worden en dat hoeft ook helemaal niet. Het effect van yoga is niet afhankelijk van hoe diep jij in houdingen kan gaan. Als bepaalde houdingen niet lukken, betekent dat niet dat je niet lenig bent maar dit betekent dat jouw lichaam die houding op dat moment niet toelaat en dat is helemaal oké. Welke variant voor jou lukt, is onder andere afhankelijk van de bouw van je heupen en je arm- en beenlengte.

 

Ik geef op een gelaagde manier yogales. Dit betekent dat ik bij yogahoudingen variaties geef. Ik start steeds met de basishouding en bouw dan op naar houdingen die mogelijks voor jou en jouw lichaam beter zijn.


Namasté

Namasté

My soul honors your soul. I honor the place in you where there entire Universe resides. I honor the light, love, truth, beauty and peace within you, because it is also within me. In sharing these things we are united, we are the same, we are one.

 

‘Namas’ betekent letterlijk vertaald ‘buig’ en ‘Té’ betekent ‘voor jou’. De quote geeft aan waarvoor je naar de ander buigt. Je erkent iets mooi in de ander. Je geeft hierbij aan dat met alles wat je bent, je respect toont voor de ander.

 

Moet je het meezeggen op het einde van de yogales? Dit mag je helemaal zelf kiezen. Kijk waar jij je goed bij voelt.Voor mezelf geeft het zeggen van namasté op het einde van de yogales een gevoel van verbondenheid.


Surya Namaskar

Surya namaskar

De zonnegroet of Surya Namaskar is in bijna elke flow yogales een vaste waarde. Je hebt twee verschillende zonnegroeten en die zijn makkelijk te onthouden als zonnegroet A en B.

Het is een opeenvolging van verschillende yogaposes waarbij je verschillende spieren activeert en stretcht waardoor dit aan het begin van de yogales een ideale “opwarmer” is.

 

Eens je de zonnegroet kent, is het makkelijker om eveneens op je ademhaling te focussen en het rustgevende effect ervan te ervaren.

 

Weetje: het kan zijn dat je al bij verschillende yogadocenten de zonnegroet gedaan hebt en dat die een beetje varieert maar de basis is steeds hetzelfde.


Goede yogi

Je bent een goede yogi als je heel diep in houdingen kan gaan.⁠

Dit is één van de grote misvattingen in de yogawereld.

 

Tijdens yogalessen merk ik op dat yogi’s hunzelf dieper in houdingen brengen dan dat eigenlijk goed is voor hun lichaam. Om die reden herhaal ik regelmatig in de les dat je moet luisteren naar je lichaam, dat je altijd van houding kan veranderen als de houding te pittig is en daarom geef ik voor vele houdingen ook verschillende opties. ⁠

 

Door jezelf in houdingen te forceren, kan je net blessures krijgen en dat is wat je wilt vermijden bij het doen van yoga. Hoe diep je in een houding gaat, maakt niet uit. Zolang je het effect van de houding maar voelt. ⁠Elk lichaam is anders en uniek. Forceer jezelf niet. Respecteer je lichaam want dat is net waar yoga om draait.


Psoas

De spier van de ziel⁠

De psoasspier wordt ook wel de spier van de ziel of de stressspier genoemd. In stressvolle situaties of door foute houdingen aan te nemen ontwikkel je hier spierspanning.

Deze spier bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heupbot. De psoas heeft dan ook een groot aandeel in je balans, mobiliteit en flexibiliteit. ⁠

Gelukkig bestaan er in de yoga veel houdingen die de psoas verlengt en ontspant. Door de spier te ontspannen, kunnen ook gedachten en emoties naar boven komen. Dit is heel normaal en maakt deel uit van de verwerking van de stressvolle situaties. Door middel van yoga werk je aan alle lagen van je lichaam: fysiek, mentaal en emotioneel.⁠


Goed zijn in yoga

Goed zijn in yoga

Als we een nieuwe interesse hebben of met een hobby starten, willen we er vaak goed in worden. Herkenbaar? Dan heb ik alvast goed nieuws voor jou!⁠ Yoga draait helemaal niet om er goed in te zijn.⁠

Yoga draait om zoveel meer zoals ontspanning en bewustwording. Dat zijn dingen die je niet kan vergelijken met anderen. ⁠Yoga kan ervoor zorgen dat jijzelf wel beter wordt in bewustwording en meer ontspannen wordt maar yoga mag geen competitie zijn. Geen enkele vorm van yoga draait om er goed in te worden want op een dag en op een week zijn er al voldoende zaken waarbij we moeten presteren en yoga mag daar geen van zijn.

Misschien is dat wel de reden waarom je geen yoga doet? Je denkt dat je er niet goed in bent omdat je niet flexibel bent, je veel te nerveus bent, ... .⁠ Onthoud dan dat yoga niet draait om er goed in te zijn.


Ujjayi

Ujjayi ademhaling

De Ujjayi ademhaling is een ademhalingstechniek die al ontzettend lang gebruikt wordt binnen de yoga. Deze ademhalingstechniek geeft je zowel kracht als ontspanning.

Bij de Ujjayi ademhaling ga je je keel vernauwen waardoor je een gebundelde luchtstroom creëert doorheen de luchtpijp. Je kan het vergelijken met het gevoel in je keel als je tegen een spiegel wasemt. ⁠

Enkele voordelen van de Ujjayi ademhaling:⁠

- Het verbetert je concentratie en creëert ritme. Je gebruikt je adem als focuspunt tijdens de houdingen of meditaties.⁠

- Het zorgt voor ontspanning doordat je hierbij heel diep in- en uitademt.⁠

- Het helpt je bij het herkennen van je grenzen want als je de ademhalingstechniek niet meer goed kan uitvoeren, wilt dit zeggen dat je te diep in de houding bent.


Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness draait om bewustwording. Dat je bewust bent van het moment, van het nu. Dat je leert om je gedachten en emoties als neutraal te bekijken en dat je ook leert dat deze niet zijn wie je bent.

 

Tijdens de yogalessen help ik jou in het hier en nu te komen door te focussen op je ademhaling, door ontspanning, door te voelen.

 

Door yoga leer je mindful met je lichaam omgaan en dit heeft een effect op en naast de mat.

Kom je matje eens bij mij uitrollen om dit te ervaren.